Hoe eet je gezond op het werk? 4 gezonde eettips voor op kantoor

Hoe eet je gezond op het werk? 4 gezonde eettips voor op kantoor

Verbeter je humeur en productiviteit op het werk met deze tips, van slimme snacks en hydratatie tot vooruit plannen en mindfull eten. Er was een tijd dat de meeste mensen op het land werkten. Vandaag de dag zitten steeds meer mensen achter een bureau. Het gebruik van elektronische apparaten zorgt er alleen maar meer voor dat men binnen achter een bureau blijft zitten. Daarnaast is het ook zo dat de voedingsmiddelen die je vind rondom de kantoren niet heel gezond zijn.

Maar slechte voeding heeft niet alleen invloed op onze gezondheid, het kan ook onze prestaties op het werk beïnvloeden door een negatieve invloed op de concentratie en het energieniveau, en het kan prikkelbaarheid, frustratie en ongeduld veroorzaken. Uit een onderzoek bleek dat werknemers die deelnamen aan een welzijnsprogramma dat voedingsprogramma's omvatte, een hogere productiviteit hadden. 

We weten allemaal dat we 'evenwichtig moeten eten en regelmatig moeten bewegen', maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan als je dagen van negen uur hebt, geen tijd voor een lunchpauze, woon-werkverkeer van twee uur en een privéleven dat je in 16 wakkere uren moet passen. Soms wil je namelijk gewoon makkelijk en goedkoop eten, zonder rompslomp.

Tips voor gezond eten op het werk

1. Leer jezelf kennen

Het eerste en belangrijkste wat je moet doen is jezelf op de hoogte brengen van de voedingswaarde en de impact van eten en drinken. Dit artikel draagt daar in ieder geval al aan bij! De meesten van ons zullen wel weten wat gezond is en wat niet, maar voeding is complexer dan goed versus slecht. Er bestaan ook veel onwaardheden over verschillende voedingsmiddelen, bijvoorbeeld sushi en mueslirepen bevatten beide meer suiker dan velen denken.

Door jezelf wijzer te maken, kun je eenvoudige en makkelijke veranderingen aanbrengen in je dieet voor gezondere resultaten en betere werkprestaties. Eieren op toast is bijvoorbeeld een beter ontbijt dan jam op toast, omdat suiker wordt vervangen door eiwit, zink, ijzer, vitamine D en de chemische stof choline die de hersenen stimuleert. Het is ook een mythe dat eieren bijdragen aan een hoog cholesterolgehalte.

2. Een routine opbouwen

Een deel van de reden waarom we in slechte gewoonten vervallen is omdat we geen gezonde routine plannen en opbouwen, of we laten ons gewoon leiden door 'wat het makkelijkst is' (en dat betekent meestal ongezond). Door een routine op te bouwen, ben je voorbereid op maaltijden en keuzes met gezondere opties, of dat nu een zelfgemaakte maaltijd is of nee zeggen tegen taart. En, belangrijk, je neemt je eetbeslissingen voordat je honger krijgt.

De sleutel hiertoe is eenvoud: maak een eenvoudig gerecht dat je mee naar je werk kunt nemen. Koop ook regelmatig gezonde snacks (wortelsticks, noten en zaden) op weg naar je werk, zodat je niet eindigt met chips/aardappelchips en snoep uit de automaat.

3. Sla geen maaltijden over

Het is belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt en geen maaltijden overslaat. Dan daalt namelijk je glucose waardoor het moeilijker wordt om je te concentreren en je meer kans hebt om je te overeten of de verkeerde dingen te eten bij je volgende maaltijd.

Maaltijden overslaan heeft een aantal negatieve effecten:

·         Je hebt meer kans om op andere momenten te veel te eten

·         Je hebt meer kans om aan te komen

·         De stemming wordt negatief beïnvloed

·         Concentratie lijdt eronder als bloedsuiker en energie afnemen

·         Belangrijk is dat je het ontbijt niet overslaat. Als je dat wel doet, ben je vatbaarder voor gewichtstoename en loop je een verhoogd risico op atherosclerose, hartziekten, hoge bloeddruk, diabetes, obesitas en een hoog cholesterolgehalte.

4. Blijf gehydrateerd

Uitdroging op het werk kan leiden tot een slechte productiviteit, verminderde cognitieve vermogens, tragere reactietijden en zelfs een slechter moreel. Daarom is het belangrijk om gehydrateerd te blijven, maar probeer dit te doen door water te drinken en geen suikerhoudende of cafeïnehoudende dranken, omdat deze nadelige bijwerkingen kunnen hebben, zoals uitdroging, hyperglykemie en slaapstoornissen.