Vloer vervangen? Dit zijn de materialen waar je uit kunt kiezen

Vloer vervangen? Dit zijn de materialen waar je uit kunt kiezen

Ga je binnenkort verhuizen of wil je jouw woonkamer verbouwen? Dan is de kans groot dat je nadenkt over een nieuwe vloer. Er zijn tegenwoordig veel verschillende materialen om uit te kiezen, met allemaal een aantal voor- en nadelen. Twijfel je over wat voor vloer je wilt leggen? In dit artikel bespreken we een aantal opties en tips.

Tegels

Meestal zie je tegels in de badkamer of in de keuken, maar tegels kun je ook in de woonkamer leggen. Het voordeel van tegels is dat deze erg sterk zijn en niet snel slijten of beschadigd raken. Ook kun je tegels gemakkelijk schoonmaken, wat ideaal is als je huisdieren hebt. Met kleine kinderen dan tegels een minder goed idee zijn. Deze vloeren zijn namelijk snel glad en je kunt er ook nog eens hard op vallen.

Een betonvloer is ook een optie en de voor- en nadelen hiervan komen overeen met tegels. Beton is ook erg hard, maar gemakkelijk schoon te houden. Wel moet je eens in de paar jaar de vloer laten nakijken op scheurtjes.

Laminaat en hout

In Nederland zijn laminaatvloeren erg populair. Het lijkt erg op hout en is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en afmetingen. Niet alleen is laminaat goedkoper dan hout, maar het is ook makkelijk schoon te maken en zal minder snel beschadigen. Vooral krassen zul je veel minder snel zien op laminaat. Let wel op met water, want dit kan de vloer wel sneller beschadigen. Houten vloeren zijn een stuk moeilijker schoon en mooi te houden, maar vooral in oudere huizen staat dit wel erg mooi.

Andere soorten vloeren

Er zijn ook nog andere vloeren waar je uit kunt kiezen. Een PVC vloer bijvoorbeeld, wat een goedkope optie is. Hierdoor zal de vloer wel sneller toe zijn aan vervanging. Verder heb je nog de keuze uit een kurkvloer, vinylvloer of tapijt. Denk bij het uitkiezen van een vloer na over belangrijke factoren. Sommige vloeren maken meer geluid, bepaalde materialen zijn lastig schoon te maken of raken sneller beschadigd. Deze voordelen en nadelen moet je tegen elkaar afwegen om de juiste keuze te maken. Wil je vloerverwarming in huis? Dan is dit ook iets waar je over na moet denken.