Alle soorten Belgisch bier

Alle soorten Belgisch bier

Belgisch bier is samen met Duits en Nederlands bier het meest beroemde bier ter wereld. Belgisch bier staat bekend om de verfijnde smaak. In Nederland valt Belgisch bier dan ook vaak onder de noemer speciaalbier. Er zijn enorm veel soorten Belgisch bier. Bier wordt in België dan ook benaderd zoals in veel andere landen wijn wordt benaderd: je bestelt niet ‘een biertje’, maar een bijzonder biertje met speciale eigenschappen.

Bekende soorten Belgisch bier

Alle soorten Belgisch bier hebben gemeen dat ze erg uniek zijn ten opzichte van sommige biersoorten die vooral erg commercieel zijn. Bekende soorten Belgisch bier zijn bijvoorbeeld Orval, Duvel, La Chouffe, Rouchefort, Leffe en Hoegaarden. Tussen de diverse soorten Belgisch bier bestaan grote verschillen. Sommige bieren zijn erg licht van kleur, andere bieren zijn juist erg donker. Ook het alcoholpercentage en de mate van gisting geeft grote verschillen aan de smaak en beleving van een specifieke biersoort.

Variatie Belgisch bier

Een reden voor de variatie in Belgisch bier is de regelgeving in België. In landen als Duitsland moeten brouwerijen aan strenge eisen voldoen voor de ingrediënten die gebruikt mogen worden in het bier. Belgische brouwerijen moeten aan veel minder eisen voldoen. Hierdoor kan er meer geëxperimenteerd worden met verschillende ingrediënten, waardoor er veel bijzondere soorten Belgisch bier kunnen worden gebrouwen.

Hoewel een groot deel van de Belgische bieren onderdeel zijn van grote brouwerijen, hebben alle soorten Belgisch bier toch nog een duidelijke eigen identiteit behouden. De Belgische biercultuur is dan ook één van de meeste invloedrijke bierculturen ter wereld. Belgisch bier wordt over heel de wereld verkocht en overal ter wereld vind je Belgische biercafés.

Beste soorten Belgisch bier

Om de lekkerste Belgische biertjes te proeven, doe je er goed aan om zo nu en dan af te wijken van de grotere Belgische biermerken. De Belgische bieren die volgens experts het beste zijn, zijn tegelijkertijd vaak niet de meest bekende Belgische bieren. De beste Belgische soorten bier hebben over het algemeen een hoger alcoholpercentage dan een normaal biertje met 5% alcohol.

Eén van de beste Belgische biertjes wordt gebrouwen door Struisse brouwerijen. Zowel de Struisse Pannepot als de Struisse Pannepot Reserva wordt door diverse experts erg hoog aangeslagen. Ook de bieren van Rochefort staan bekend om hun zeer hoge kwaliteit. Tenslotte zijn ook de Belgische bieren van Brouwerij Sint-Bernardusabdij van erg hoge kwaliteit. Over het algemeen zijn dit vrij donkere bieren.

De meest bekende en goede Belgische bieren

Het is vrijwel onmogelijk om alle soorten Belgisch bier te beschrijven, maar de bieren uit deze lijst zijn zeker de moeite waard.

– Rochefort

– Leffe

– Duvel

– Struisse bieren

– Sint-Bernardusadbdij bieren

– Westvleteren 12

– Westvleteren extra 8

– Bush Amber

– Maredsous

– Brugse zotte

– Straffe hendrik

– Orval

– Jupiler

– La Chouffe

– Moinette Bruin

– Moinette Blond

– Chouffe Dobbelen IPA Tripel

– De Verboden Vrucht Hoegaarden

– Omer

– Blanche de Bruxxelles

– Affligem Tripel

– Liefmans Goudenband

– Barbär

– Val-Dieu Brune

– Urthel Saisonnière

– Oud Beersel Oude Geuze

– Caracole

– Quintine Blache-Bio