Hoe kweek je paddo’s?

Hoe kweek je paddo’s?

Gebruik je al een langere tijd paddo’s? Dan weet je ook dat het helaas niet meer toegestaan is in Nederland om vers geoogste paddo’s te verkopen. Verste truffels mogen daarentegen nog wél verkocht worden in ons land. Een schrale troost als je graag paddo’s gebruikt. Toch is er nog goed nieuws: het is nog wel toegestaan om zelf paddo’s te kweken thuis! Dit kan van te voren een lastige klus lijken, maar eigenlijk is het kweken van paddo’s ontzettend eenvoudig. Ben je benieuwd hoe je dit het makkelijkst doet? Dat leer je in deze blog! Lees dus snel verder.

Wat heb je nodig?

Allereerst heb je een steriele werkplaats nodig wanneer je wil beginnen met het zelf kweken van paddo’s. Het lijken robuuste levensvormen, maar eigenlijk zijn ze erg kwetsbaar. Desinfecteer op zijn minst het oppervlak waar ze op komen te staan en de tools die je gaat gebruiken. Dan heb je een goede basis voor het kweken van paddo’s. Nadat je de omgeving klaar hebt, heb je paddosporen nodig. Leg daarnaast een snelkookpan, potten, bruine rijstmeel, vermiculiet en een grote plastic bak klaar en je hebt alles wat je nodig hebt om zelf paddo’s te kweken.

Zet de paddo’s op kweek

Tijd om het medium samen te stellen. Dit doe je door de vermeculiet en de bruine rijstmeel in de potten te doen en deze te mixen. Vervolgens verhit je de potten met inhoud in de snelkookpan om deze te steriliseren. Wanneer je dit gedaan hebt kun je de sporen injecteren in het medium en de potten op een geschikte plaats neerzetten. Zodra de sporen ontkiemt zijn kun je deze blootstellen aan verschillende temperaturen om zo beginnende paddenstoelen te creëeren. Deze kun je in de vruchtkamer plaatsen om ze uit te laten groeien tot paddo’s.

Growkits

Het zelf kweken van paddo’s is geen hogere wiskunde, maar kan toch nog een lastige taak zijn wanneer je dit voor het eerst doet. Durf je het nog niet helemaal aan? Dan helpt het aanschaffen van bijvoorbeeld een paddo growkit enorm. Hierin zit alles wat je nodig hebt voor het kweken van paddo’s en krijg je een stap voor stap uitleg over de handelingen die je moet verrichten. Een handig hulpmiddel wanneer je voor het eerst paddo’s gaat kweken. Maar ook wanneer je dit al vaker hebt gedaan kan een growkit dit proces een stuk makkelijker maken!