Hoe werkt het met strafpunten in de formule 1?

Hoe werkt het met strafpunten in de formule 1?

De afgelopen jaren is de formule 1 onder Nederlanders enorm in populariteit toegenomen. De successen van Max Verstappen zijn hierbij natuurlijk zeer belangrijk geweest. Toen Nederlanders  deze sport intensief gingen volgen, kwamen ze er ook achter dat het ook nog eens een zeer interessante sport is waarbij van alles gebeurt. Er zijn crashes, er is altijd veel wedstrijdspanning en in de renstallen gebeurt ook altijd wel iets. Het leuke van formule 1 is dat hoe vaker je kijkt, hoe meer je leert over deze sport en je erachter komt dat er nog veel meer te leren valt. Ben jij iemand die graag alles wil weten over de formule 1? Dan vind je het vast ook interessant om te weten, hoe het precies werkt met de strafpunten in de formule 1. Dat kun je hieronder lezen!

Strafpunten

Het zal je vast weleens opgevallen tijdens een formule 1 wedstrijd dat er gesproken wordt over strafpunten. Voordat we dit gaan uitleggen, is het belangrijk om te weten dat iedere formule 1 coureur moet beschikken over een zogenaamde ‘superlicentie’. Dit is eigenlijk een rijbewijs voor formule 1 coureurs. Krijgen zij ergens strafpunten voor, dan worden er punten op deze licentie bijgeschreven. Op het moment dat een coureur binnen twaalf maanden twaalf punten op zijn licentie heeft staan, wordt deze coureur geschorst en mag hij niet meedoen aan de eerstvolgende race. Er mag overigens wel een andere coureur in zijn auto stappen, waardoor de renstal wel met twee auto’s actief kan deelnemen aan een race. Als je als renstal meedoet om de constructeurstitel is dit wel zo fijn, hierdoor kun je dus nog steeds met twee auto’s gaan voor de punten.

Strafmaat

Er worden voor verschillende acties strafpunten uitgedeeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het te hard rijden achter de safety car. Ook kun je strafpunten krijgen als je bijvoorbeeld gele vlaggen negeert, hierbij kunnen er namelijk gevaarlijke situaties ontstaan. De stewards (scheidsrechters bij de formule 1) bepalen hoeveel strafpunten je voor een overtreding krijgt. Het is overigens nog nooit gebeurt, dat een coureur niet mocht starten omdat hij teveel strafpunten had binnen twaalf maanden. Benieuwd hoeveel strafpunten iedere coureur dit seizoen heeft opgebouwd? Het F1 strafpunten overzicht vind je natuurlijk online!