Nieuwe tuin aanleggen? Neem dit mee in het tuinontwerp!

Nieuwe tuin aanleggen? Neem dit mee in het tuinontwerp!

Wil je een nieuwe tuin aanleggen? Dan is het maken van een tuinontwerp de eerste stap. Zie het ontwerpen van je tuin als een bouwtekening van een woning. Je neemt er alles in op, zoals de afmetingen van de verschillende zones in de tuin en de soorten planten die je gaat poten. In dit artikel bespreken we een aantal belangrijke zaken die in het tuinontwerp moeten worden meegenomen.

De beplanting

De beplanting is een belangrijk aspect om bij stil te staan. Zorg dat je voor een mix kiest van planten die snel groeien en planten die langzaam groeien. Op die manier voorkom je dat je iedere week met de snoeischaar je hand staat.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om het onderhoud aan de tuin uit te besteden. Maar ook dan is het van belang om voor een goede mix te zorgen, om te voorkomen dat de onderhoudskosten de pan uit rijzen.

Een ander belangrijk aspect bij de beplanting, is dat je rekening moet houden met de seizoenen. Kies voor een combinatie van winterharde planten en seizoenplanten. Op die manier voorkom je dat je in de winter naar een kale vlakte zit te kijken.

De afvoer van regenwater

We hebben steeds vaker te maken met hevige regenbuien in Nederland. Daarom is het een absolute must om de afvoer van regenwater mee te nemen in het tuinontwerp. Denk bijvoorbeeld aan een drainagesysteem waarmee je ondergronds het water afvoert.

Eenvoudigere voorbeelden om regenwater af te voeren zijn een drainagesysteem of een tuin die lichtjes schuin afloopt, zodat het water uit de tuin kan weglopen.

Wat je ook steeds vaker ziet is dat mensen ondergronds een bassin laten plaatsen om het regenwater op te vangen zodat ze het water tijdens droge periodes kunnen gebruiken om de planten water te geven.

Schaduwrijke zones

Het volgende dat niet in je tuinontwerp mag ontbreken, zijn schaduwrijke zones. De zomers zijn immers steeds warmer in Nederland waardoor het tijdens zomerse dagen ondraaglijk warm zijn om midden in de zon te zitten.

Je kunt schaduwrijke zones op verschillende manieren creëren. Bijvoorbeeld met behulp van zonwering, maar je kunt ook op een natuurlijke manier schaduwrijke zones creëren. Denk bijvoorbeeld aan een pergola die je met een druivenstruik laat begroeien.

Zorg voor voldoende ruimte voor alle tuingebruikers

De tuingebruikers zijn niet alleen het gezin, maar ook eventuele visite. En vergeet niet om voor ruimte te zorgen voor eventuele huisdieren. Honden vinden het bijvoorbeeld heerlijk om rond te kunnen rennen in de tuin.

Een tuinontwerp laten maken

Tot zover een aantal belangrijke aandachtspunten die je in het tuinontwerp moet meenemen. Je kunt ervoor kiezen om het ontwerp zelf uit te werken, maar je kunt er ook voor kiezen om een hovenier een ontwerp voor je tuin te laten maken.

Een ontwerp voor je tuin dat door een hovenier is uitgewerkt gaat vaak een stuk verder dan het ontwerp dat je zelf maakt. Daardoor weet je zeker dat je geen belangrijke zaken over het hoofd ziet en wordt er bijvoorbeeld ook rekening gehouden met zaken zoals de bodemkwaliteit.

Soms kan slecht groeiende beplanting het gevolg zijn van een ongezonde bodem. Een hovenier kan je bij de inspectie van de tuin adviseren over de benodigde maatregelen om de bodem weer gezond te maken. Al met al is het dus zeker het overwegen waard om het maken van een tuinontwerp uit te besteden.