Bezoek aan het Adelaarsnest

Bezoek aan het Adelaarsnest

Vakantiehuis Adolf Hitler.

Op zijn vijftigste verjaardag krijgt Adolf Hitler van Martin Bormann een prachtig cadeau in de vorm van een vakantiehuis op de Obersalzberg, een 1837 meter hoge berg in de Beierse Alpen. Martin Bormann ontwierp en organiseerde de bouw van het vakantiehuis van Adolf Hitler. Op deze manier wilde Bormann een goede indruk maken bij Hitler. Het vakantiehuis van Adolf Hitler diende als geheim onderduikadres en bunker.

Adelaarsnest

Het vakantiehuis van Adolf Hitler, ook wel Adelaarsnest genoemd is op de top van de 1837 meter hoge berg gebouwd. Vanaf deze berg had Adolf een prachtig uitzicht en kon hij kilometers ver de regio in kijken en alles in de gaten houden. Een adelaar heeft een hoge symbolische waarde, straalt macht, schoonheid en onafhankelijkheid en wordt veel gebruikt op wapenschilden en vlaggen. Het is tevens het wapendier van het Duitse Rijk en de Bondsrepubliek.

Bouw

Het vakantiehuis van Adolf Hitler was een project van Martin Bormann. Hij zorgde ervoor dat het zo snel mogelijk gebouwd werd. Ongeveer 4000 arbeiders werkten aan het huis en de toegangsweg. Het vakantiehuis van Adolf Hitler werd voorzien van onderaardse bunkers en diverse naziresidenties werden onderling verbonden door een ondergronds gangenstelsel.

Gebruik

Eigenlijk was Adolf Hitler bijna nooit aanwezig in het Adelaarsnest. Adolf Hitler had last van hoogtevrees. Je kan dus nagaan dat hij niet graag op de top van de berg wilde staan. Ook was hij bang voor aanslagen op zijn vakantiehuis. Eva Braun, de minnares van Adolf Hitler, was bijna dagelijks in het Adelaarsnest te vinden. Zij nodigde vriendinnen uit, en samen lagen ze urenlang op het terras te zonnebaden. Ze dronken wijn, rookten sigaretten en maakten plezier. Adolf Hitler kon hen hier niet in de gaten houden. Tevens hield hij niet van roken en alcohol.

Trekpleister

In april 1945, toen de Tweede Wereldoorlog bijna afgelopen was werd de Berghof, het woonhuis van Adolf Hitler gebombardeerd. De Amerikanen probeerden het vakantiehuis van Adolf Hitler te slopen. Echter bleef deze bespaard. Later werd het vakantiehuis van Adolf Hitler overgedragen aan de deelstaat Beieren. Er was echter één voorwaarde, alles wat aan het naziverleden herinnerde moest worden uitgewist.

Café-Restaurant

Tegenwoordig is het vakantiehuis van Adolf Hitler een café-restaurant en kan je er wat drinken of gezellig wat eten. Op de Obersalzberg bevindt zich ook een documentatiecentrum die voor een deel in het ondergrondse gangenstelsel is aangelegd. Hier is de geschiedenis van het gebied te bekijken.