Extra pensioen opbouwen om eerder te kunnen stoppen?

Extra pensioen opbouwen om eerder te kunnen stoppen?

Het is belangrijk om voor de toekomst te sparen, vooral als je aan het einde van je werkzame leven wilt genieten van een comfortabel pensioen. Veel mensen bouwen een pensioen op door middel van hun werkgever of door bij te sparen in een pensioenfonds. Daarnaast zijn er manieren om extra pensioengeld op te bouwen, waarmee je je pensioenuitkering kunt verhogen. In onderstaand blog kun je lezen wat je kunt doen om extra pensioengeld op te bouwen en waar je het voor kunt gebruiken. Als je nu al begint met extra pensioen opbouwen, kun je wellicht eerder stoppen met werken! Misschien interessant voor jou?

Aanvullend pensioen opbouwen

Naast AOW en het opgebouwde pensioen van je werkgever, kun je zelf dus ook extra pensioen opbouwen. Dat geldt overigens ook als je ZZP’er bent of ondernemer, ook dan kun je zelfstandig pensioen opbouwen. Er zijn verschillende manieren waarop je extra pensioengeld kunt opbouwen, het doel is hetzelfde; extra geld voor later. Met dit geld kun je bijvoorbeeld blijven leven zoals je nu doet, aangezien het bedrag aan AOW en opgebouwd loonpensioen meestal lager uitkomt dan wat je nu verdient. Ook kun je een hobby oppakken, denk hierbij aan duiken of verre reizen maken. Of eerder stoppen met werken natuurlijk!

Extra sparen voor pensioen

Een van de meest populaire manieren om extra pensioengeld op te bouwen is door te beleggen. Als je de tijd neemt om de verschillende opties op het gebied van beleggen te onderzoeken, kun je door de juiste beleggingen te doen, een fraai rendement opbouwen. Je kunt kiezen uit een breed scala aan beleggingsopties, denk hierbij aan onder andere obligaties, aandelen en goud. 

Sparen

Als beleggen niet jouw ding is, kun je altijd gewoon gaan sparen. Het openen van een spaarrekening is een simpele manier om geld apart te houden dat je later kunt gebruiken voor je pensioen. Veel spaarrekeningen bieden aantrekkelijke rentetarieven, waardoor je meer rendement kunt genereren op je spaargeld en je pensioen sneller kunt opbouwen.

Tot slot

Als je wat extra pensioen wilt opbouwen, zijn hier verschillende manieren voor. Met dit extra pensioen, kun je straks gaan leven, zoals jij dit voor ogen hebt. Je kunt onder andere extra pensioen opbouwen door te gaan beleggen, of gewoon door geld apart te zetten op een spaarrekening. Benieuwd wat jouw pensioenleeftijd is? Pensioenleeftijd berekenen doe je natuurlijk online, dan weet je het binnen een paar minuten. Kun je ook meteen uitrekenen of jij met extra pensioen, al eerder kunt stoppen met werken. Dat zou leuk zijn!