Welke 7 dingen moet je weten over de historische stad Machu Picchu

Welke 7 dingen moet je weten over de historische stad Machu Picchu

Het mysterieuze Machu Picchu is een van de meest iconische bezienswaardigheden ter wereld. Deze oude Inca-stad, gelegen hoog in de bergen van Peru, trekt jaarlijks duizenden toeristen van over de hele wereld. Machu Picchu heeft een rijke geschiedenis en is een belangrijk overblijfsel van de Inca-cultuur. Hier zijn zeven dingen die je moet weten over deze historische stad.

Ligging

Ligging van Machu Picchu? Deze bijzondere plek, ligt op ongeveer 2400 meter boven zeeniveau in de regio Cusco, Peru. Deze afgelegen locatie is een van de redenen waarom de stad zo goed bewaard is gebleven. Het bevindt zich op een bergkam tussen de bergen Huayna Picchu en Machu Picchu, en biedt een adembenemend uitzicht op de omliggende valleien en bergen.

Ontdekking van Machu Picchu

Hoewel Machu Picchu al eeuwenlang bekend was bij de lokale bevolking, werd de stad pas in 1911 ontdekt door de Amerikaanse archeoloog Hiram Bingham. Hij stuitte per toeval op de stad tijdens zijn zoektocht naar de verloren stad Vilcabamba. Tot op de dag van vandaag is het een raadsel hoe de Inca's erin slaagden om deze stad zo goed verborgen te houden voor de buitenwereld.

Architectuur en constructie

De Inca's stonden bekend om hun indrukwekkende architectuur en Machu Picchu is daar een perfect voorbeeld van. De stad is gebouwd met behulp van enorme rotsblokken die precies op elkaar passen, zonder gebruik te maken van mortel. De Inca's waren ook meesters in het bouwen van terrassen om landbouw mogelijk te maken in bergachtige gebieden. Machu Picchu heeft vele van deze terrassen, evenals indrukwekkende tempels, straten en huizen.

Betekenis van Machu Picchu

De exacte betekenis van Machu Picchu is tot op de dag van vandaag nog steeds niet bekend. Sommige onderzoekers suggereren dat het een religieus centrum was, terwijl anderen denken dat het een buitenverblijf was voor de Inca-heersers. De ligging van de stad en de aanwezigheid van tempels en heilige plaatsen wijzen echter op een belangrijke spirituele betekenis voor de Inca's.

Het trainen naar Machu Picchu

Om Machu Picchu te bereiken, moeten bezoekers de beroemde Inca Trail volgen, een wandelpad van ongeveer 43 kilometer lang. Deze spectaculaire wandeling neemt je mee door de prachtige Peruaanse hooglanden, langs steile bergruggen en weelderige valleien. Het is een uitdagende maar ongelooflijk lonende ervaring, waarbij je onderweg geniet van adembenemende uitzichten en de kans krijgt om enkele andere archeologische vindplaatsen te bezoeken.

UNESCO werelderfgoed en nieuwe aanbevelingen

Machu Picchu is sinds 1983 erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn historische en culturele waarde. Het is een van de topattracties in Peru en trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. Vanwege de grote hoeveelheid toeristen die de stad bezoeken, heeft de Peruaanse regering nieuwe aanbevelingen geïmplementeerd om de site te beschermen. Bezoekers moeten nu van tevoren een ticket kopen en er is een limiet gesteld aan het aantal bezoekers per dag.

Machu Picchu in gevaar

Hoewel Machu Picchu een van de meest bezochte historische sites ter wereld is, wordt het ook geconfronteerd met verschillende bedreigingen. De grote toestroom van toeristen heeft geleid tot erosie en schade aan de site. Daarom is het belangrijk om verantwoordelijk en respectvol te reizen en de instructies en aanbevelingen van de lokale autoriteiten op te volgen om deze unieke plek te behouden voor toekomstige generaties.

Conclusie

Machu Picchu blijft een van de meest intrigerende en mysterieuze historische sites ter wereld. Deze oude Inca-stad biedt niet alleen een fascinerende glimp in het verleden, maar ook een spectaculair uitzicht op de omliggende bergen en valleien. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, cultuur of gewoon mooie landschappen, een bezoek aan Machu Picchu is een ervaring die je nooit zult vergeten. Maar vergeet niet om verantwoordelijk te reizen en de site te respecteren, zodat deze kan blijven bestaan voor toekomstige generaties.