Eetgewoonten per land en streek

Eetgewoonten per land en streek

Als je thuis aan het dineren bent, dan sta je er niet vaak bij stil hoe Nederlandse eetgewoonten tot stand zijn gekomen. Maar dat is eigenlijk best interessant! Eetgewoonten komen namelijk enerzijds tot stand door het je omgeving of het land waar je in woont en anderzijds je cultuur en opvoeding. Nederlanders worden vaak bestempeld als nuchtere eters. Als we zelf aan het koken slaan, dan bestaat het diner in overdreven zin vaak uit aardappelen, broccoli en een portie met vlees. Bijvoorbeeld een gehaktbal! De vrouw staat het vaakst aan het fornuis en het moet altijd rond een uur of 1800 aanvalstijd zijn.

Eetgewoontes Zuid Europa

Als je meer naar het zuiden van Europa trekt, dan zie je een verandering in de eetgewoonten. In Spanje is tapas populair en naast eten staat vooral gezelligheid centraal staat. In Nederland is deze manier van eten ook steeds populairder aan het worden. Op gebied van hapjes en gezelligheid wint ook high tea populariteit. Deze trend is opgekomen vanuit Engeland. Naast thee, worden er op high tea’s vaak kleine zoetigheden geserveerd zoals cakejes of zandkoekjes. Ook de typische scones mogen niet ontbreken. Een high tea is zelf te organiseren of je kunt ervoor kiezen om buiten de deur te treden. Dat laatste is vanzelfsprekend het makkelijkst, want dan heb je er geen werk van. Normaal gesproken kun je ook voorkeuren aangeven. Stel jij of je gezelschap vinden bepaalde ingrediënten niet lekker; dan kan het assortiment daarop worden aangepast. Bepaalde high tea leveranciers bieden ook de optie om een thema feest te organiseren. Bijvoorbeeld een Griekse of Spaanse high tea.

Populair in de keuken

Wat ook erg in trek is, is de Mexicaanse keuken. In Nederland en Belgie wordt zo onder andere de pulled pork erg in trek. Je kunt bijvoorbeeld een taco met pulled pork maken. Of nacho's met pulled pork. Pulled pork is vanuit Amerika overgekomen naar Europa. Het is eigenlijk een heel langzaam gegaard stuk varkensvlees, b.v. een procureur, die zo mals wordt, dat het vlees uit elkaar te trekken valt. Procureur is wel behoorlijk prijzig. Als je geld wilt besparen dan kun je het best gaan voor gewone nachochips gaan in combinatie met ui, kaas en creme freche. Dit scheelt je snel een tientje, want procureur koop je in een grote portie.