Wat is de beste voorbereiding op een examen?

Wat is de beste voorbereiding op een examen?

De periode voor een examen, wordt door veel studenten ervaren als een zware periode. Je wordt geconfronteerd met leerstof die je tot je moet nemen, is het nodig om een goede planning te maken, bovendien moet je ook maar even de discipline opbrengen om optimaal voorbereid je examens in te gaan. Hoewel het lastig is om je goed voor te bereiden op een examen, is het ook weer niet onmogelijk. In onderstaand blog geven we je een aantal tips, waardoor jouw voorbereiding op een examen voortaan optimaal zal zijn. Lees je mee?

Planning

Voordat je begint met studeren voor je examens, is het belangrijk om je tijd goed in te plannen. Bepaal de hoeveelheid tijd die je aan het examen wilt besteden en plan een studieroutine die je hierbij helpt. Probeer deze routine zo consistent mogelijk te volgen. Je kunt je plannen met behulp van een agenda, een kalender of een app. Hiermee hak je alles in stukjes, waardoor het behapbaar blijft en je ook nog ruimte hebt in de agenda voor andere zaken.

Fijne plek om te studeren

Het is belangrijk om een rustige en comfortabele studieruimte te creƫren waarin je je goed kan concentreren. Zorg ervoor dat je studieruimte overzichtelijk is. Leg de boeken, notities en andere studiemateriaal op een plek waar je er gemakkelijk bij kunt. Probeer ook afleidingen zo veel mogelijk te voorkomen. Zet bijvoorbeeld je smartphone uit of zet deze op stil. Zet ook (tijdelijk) een radio of televisie op een andere plek neer, als je die in de ruimte hebt staan waar je gaat studeren. Hoe minder afleidingen er zijn, hoe beter!

Maak proefexamens

Veel studenten maken de fout om zich niet gericht voor te bereiden op het examen. Als je de oefenstof beheerst, maar niet weet hoe de vragen gesteld worden, kan een examen nog weleens tegenvallen. Het is daarom belangrijk om de manier van vragen te kennen, zodat je precies weet hoe je antwoorden moet geven. 

Weten of je geslaagd bent

Heb je het examen gemaakt, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk weten of je geslaagd bent? Cijfer berekenen? Kijk hiervoor na het examen op X examenbundel.nl. Hier kun je de antwoorden vinden op de vragen van de examens, hiermee weet je dus meteen waar je aan toe bent na je examen. Ideaal toch?