Zo bespaar jij dit najaar op de energierekening

Zo bespaar jij dit najaar op de energierekening

Er zijn veel manieren om je energierekening te verlagen. Je kunt bijvoorbeeld je dak isoleren en andere delen van het huis. Dit is altijd een goed idee, ongeacht of je van plan bent om zonnepanelen, zonneboiler, warmtepompen, of een andere groene energiebron voor je huis te gebruiken. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je energie efficiënt gebruikt en optimaal gebruik maakt van natuurlijke hulpbronnen. Je zult uiteindelijk hoge kosten hebben aan het energieverlies van een slecht geïsoleerd huis. Isolatie is niet alleen nuttig tijdens de herfst, maar het houdt een huis ook warm in de winter en koel in de zomer. Het is een van de meest effectieve manieren om energie te besparen. Daarnaast informeren wij je over de verschillende mogelijkheden om de isolatie van je huis te verbeteren en zo energiezuinig mogelijk te maken.

Waarom is isolatie zo belangrijk?

Isolatie beschermt je huis tegen de kou in de winter en de overtollige warmte in de zomer. Zo kun je het hele jaar door de juiste temperatuur in huis houden. Bovendien helpt het ook om geluidsoverlast te verminderen. Daarnaast zal een huis met goede isolatie relatief weinig extra energie verbruiken voor verwarming en koeling. Als het te koud is, gaat warmte in alle richtingen verloren. Je moet dus overwegen om integrale isolatie aan te brengen om dit te voorkomen. Je kunt besluiten om je muren, ramen, deuren, vloeren en dak te isoleren. De muren zijn cruciaal omdat ze 30 tot 40 procent van de warmte in een huis kunnen doorlaten. Op de tweede plaats komt het dak, dat verantwoordelijk is voor ongeveer 25% van het warmteverlies. Verder is 20% van het warmteverlies afkomstig van ramen en deuren. Opgeteld kan er dus een hoop warmte verloren gaan. Het loont om de energie-efficiëntie van je huis te vergroten door alles te isoleren. Het soort isolatie dat je kiest en de grootte van je woning bepalen hoeveel geld je kunt besparen op je energierekening.

Hoeveel isolatie heb je nodig?

De hoeveelheid isolatie die je nodig hebt hangt af van hoe oud je woning is. Het goede nieuws is dat voor isolatie meestal geen bouwvergunning nodig is. Moderne woningen zijn doorgaans gebouwd op basis van uitstekende isolatie-eisen. Oudere woningen kunnen echter veel onderhoud vergen. De hoeveelheid isolatie kan ook worden bepaald door de grootte van je huis. Hoe groter het huis, hoe meer er moet worden geïsoleerd. De kosten van de isolatie worden hier dus mede door bepaald.

Welke materialen bevatten isolatoren? 

Er zijn verschillende materialen en eigenschappen. Over het algemeen zijn effectieve isolatoren gemaakt van voorwerpen met een structuur zoals die van minerale wol die kleine luchtzakjes opsluiten. Sterke gordijnen dragen ook bij tot een goed geïsoleerd huis, omdat materialen als katoen en hennep uitstekende isolatoren zijn. Bovendien werken houten deuren en andere materialen op houtbasis zoals hardboard goed als isolatoren om je huis warm te houden. Spuitschuim, meestal op basis van polyurethaan, is ook verkrijgbaar. Laat je informeren over de beste manier om je huis te isoleren. Zo weet je zeker dat je het juiste materiaal aanschaft.