Verbouwen zonder een fortuin uit te geven

Verbouwen zonder een fortuin uit te geven

Helaas, verbouwen kan veel geld kosten. Een woning upgraden kost flink wat geld. Gelukkig zijn er een paar manieren om voordelig te verbouwen zonder in te boeten op kwaliteit en comfort. Ontdek ze in dit artikel.

Budgetteren

Voordat je begint met verbouwen, is het belangrijk om een duidelijk plan en een budget te hebben. Wat wil je precies veranderen aan je huis? Hoeveel geld heb je beschikbaar? Welke materialen en vakmensen heb je nodig? Door dit van tevoren goed uit te zoeken en vast te leggen, voorkom je onnodige kosten en verrassingen achteraf. Zoals het spreekwoord zegt: goed begonnen is half gewonnen.

Vergelijk offertes en onderhandel

Als je een verbouwing wilt laten uitvoeren door een aannemer of een klusbedrijf, is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken. Zo kan je de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden en besparen op de arbeidskosten. Verder kan je proberen om te onderhandelen over de prijs of de voorwaarden. Misschien krijg je wel een korting als je meerdere klussen tegelijk laat doen, of als je zelf voor de materialen zorgt.

Doe het (deels) zelf

Een van de beste manieren om te besparen, is door zelf de handen uit de mouwen te steken. Vooral de sloop is iets wat je makkelijk zelf doet. Huur wat sloopmateriaal en een container of big bag voor het afval. Vergeet niet om beschermende kledij te dragen. Ook tijdens de afwerkingsfase kan je heel wat zelf doen, zoals het leggen van een laminaatvloer, schilderen of behangen.

Let wel op dat je niet te veel hooi op je vork neemt en dat je de klussen die meer kennis of ervaring vereisen overlaat aan de professionals.

Kies voor duurzame materialen en oplossingen

Goedkoop verbouwen betekent niet alleen dat je zo min mogelijk geld uitgeeft, maar ook dat je investeert in de toekomst. Door te kiezen voor duurzame materialen en oplossingen, kan je op de lange termijn geld besparen op het onderhoud en de energierekening. Denk bijvoorbeeld aan isolatie, zonnepanelen, led-verlichting of een warmtepomp. Bovendien draag je zo ook bij aan een beter milieu.

Maak gebruik van premies

Tenslotte kan je nog gebruik maken van premies en subsidies die beschikbaar zijn voor woningeigenaren die hun huis willen verbouwen of verduurzamen. Informeer jezelf bij je gemeente om meer te leren over de mogelijkheden, bedragen en voorwaarden.